9.9.2017

Päiväkodeista eväitä eduskuntaan

Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikko kuun vaihteessa vei kansanedustajat tapaamaan lapsia ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia päiväkotiarjen keskelle.

En halunnut vain piipahtaa mahdollisimman monessa päiväkodissa, vaan valitsin kolme hyvin erilaista päiväkotia. Vietin kussakin aamupäivän, aamiaisesta päivälepoon. Vierailut olivat erinomainen aloitus eduskuntasyksyyn.

Vierailin uudessa, harvaan asutulla alueella sijaitsevassa päiväkodissa, jonka ikkunoista aukesi upea luontomaisema. Juuri ensiaskeleensa ottaneet pienimmät pallerot tarjoilivat leikkiuunista aamupalaa. Vähän isompien kanssa luin satuja, ja eskarilaisten kanssa pääsin samoissa tiloissa toimivan koulun puolelle syömään. Yhteistyö koulun kanssa näkyi päiväkodin arjessa.

Toinen kohteeni sijaitsi alueella, jossa asuu paljon maahanmuuttajia. Tunnelma oli kansainvälinen, kun hyvät huomenet toivotettiin seitsemällä kielellä. Varsinaisessa päiväkotirakennuksessa oli kesällä todettu vakava sisäilmaongelma, ja väistötiloja oli etsitty kiireessä ympäri kaupunkia. Ryhmä, jonka vieraana olin, toimi nyt kerrostaloasunnossa, jossa 17 lasta neljän aikuisen kanssa tutustuivat varhaiskasvatuksen saloihin. Omia sänkyjä tai kuraeteistä ei ollut. Kukaan ei tiedä, kuinka kauan väistötilaratkaisu kestää, mutta kukaan ei valittanut.

Kolmas päiväkoti oli keskustassa. Rakennuksen vanhat seinät ovat nähneet paljon. Sen vauvalassa on aikoinaan hoidettu muutaman kuukauden ikäisiä vauvoja. Tilat ovat yhä toimivat, vaikka remonttitarpeita oli heilläkin. Täällä pääsin keskelle eskariopetusta ja syvälle leikin maailmaan.

Päivät olivat erilaisia, mutta pari asiaa yhdisti: lapset olivat ihania ja aikuiset sitoutuneita työhön.

Varhaiskasvatus on opetuksemme vahva perusta. Varhaiskasvatus tasoittaa lasten kasvun ja oppimisen eroja ja antaa parhaan alun koulupolulle.

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma sai kasvattajilta pääosin kiitosta. Lasten osallistaminen näkyi päiväkodeissa. Ryhmäkokojen kasvattaminenkin puhutti. Hallitus on säästötoimenpiteenä mahdollistanut ryhmien kasvattamisen. Säästöjä on tehty myös rajaamalla subjektiivista päivähoito-oikeutta eli lasten oikeutta varhaiskasvatukseen.

Säästöt kohdistuvat pieniin, jotka eivät valita. Niillä on kauas-kantoisia vaikutuksia, jotka lisäävät eriarvoisuutta ja tulevat vielä kalliiksi.

Kaikilla lapsilla on oltava oikeus yhtäläiseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. En voi olla ajattelematta, miten tärkeää olisi myös, että kaikilla lapsilla on asianmukaiset tilat varhaiskasvatuksessa.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kansan Uutisten kolumnina.

%d bloggaajaa tykkää tästä: