5.12.2017

Hyvinvointivaltiota puolustettava jatkossakin

Eduskunnan juhlaistunto 5.12.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenvuoro eduskunnan juhlapäätöksestä

Arvoisa puhemies.

Huomenna on juhlan aika.

Juhlistamme satavuotiaan Suomen menestystarinaa. Itsenäisen Suomen historia on hyvinvointivaltion historiaa. Sadassa vuodessa Suomi on noussut köyhyydestä hyvinvointiyhteiskunnaksi, jonka rakentamisesta saamme kiittää edeltäneitä sukupolvia. Voimme tuntea ylpeyttä tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jonka lähtökohtana on, että ketään ei jätetä. Yhdessä on huolehdittu siitä, että yhdessä rakennetun hyvinvoinnin hedelmistä pääsevät nauttimaan kaikki. Että myös niillä, joilla menee huonommin, on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Että yhteiset turvaverkot suojaavat kaikkia meistä silloin kun tielle osuu kuoppia ja elämä yllättää. Että riippumatta elämälle saaduista lähtökohdista, jokaisesta pidetään huolta.

Hyvinvointivaltio ansaitsee tulla puolustetuksi seuraavankin sadan vuoden ajan.

Hyvinvoinnin puolustaminen tarkoittaa sitä, että panostamme kasvatukseen ja koulutukseen. Että jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja opetukseen. Se tarkoittaa sitä, että varmistamme laadukkaan sosiaali- ja terveydenhuollon kaikille suomalaisille. Hyvinvoinnin puolustaminen tarkoittaa lapsiperheiden ja vanhemmuuden tukemista neuvoloissa, kodeissa ja työpaikoilla. Se tarkoittaa sitä, että autamme kaikenlaisia perheitä pärjäämään elämän haasteissa. Että arvostamme täysimääräisesti opettajien, varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja muiden lastemme kanssa työskentelevien mittaamattoman arvokasta työtä. Että takaamme lastensuojelun resurssit ja kyvyn auttaa silloin, kun perheillä ei mene hyvin. Hyvinvointivaltion puolustaminen tarkoittaa eriarvoistumisen ja lapsiköyhyyden vastustamista ehdoitta.

Arvoisa puhemies.

Lapset ovat tulevaisuus. On oikein, että eduskunta kunnioittaa satavuotiasta Suomea tukemalla lasten hyvinvointia. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö tuottaa lasten aseman edistämiseksi tutkimusta, kouluttaa ja jakaa tietoa, neuvoo, tukee ja kehittää lasten hyvinvointia tukevia palveluja. Lapset, lapsiperheet ja lasten kanssa työskentelevät ansaitsevat täysimääräisen tukemme. Siksi panostus tätä varten perustettuun säätiöön on oikea valinta.

Arvoisa puhemies.

On sopivaa, että pääsimme itsenäisyyden juhlavuonna palaamaan tähän saliin, jota koristaa tuossa takana komeileva Wäinö Aaltosen veistossarja. Keskimmäisessä Tulevaisuus-nimisessä veistoksessa äitinsä sylissä oleva lapsi katsoo meihin kansanedustajiin ja muistuttaa työmme merkityksestä ja vastuustamme tuleville sukupolville. Olkoon se meille muistutuksena työpäivästä toiseen, että tekemillämme päätöksillä on kauaskantoisia vaikutuksia pitkälle tulevaisuuteen. Rakennetaan lapsillemme tulevaisuus, jossa jokainen saa pärjätä. Annetaan lapsillemme Suomi ja maailma, jossa jokaisella on hyvä elää.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä onnittelee satavuotiasta Suomea.

%d bloggaajaa tykkää tästä: