7.4.2018

Muoviongelma ahdistaa, mutta ratkaisut ovat käsillä

Muovi on ollut viime aikoina pinnalla. Valitettavasti muovia kelluu myös merten pinnalla. Ruokapakkaukset, fleece-vaatteet, meikit, autonrenkaat… Muovi on vahvasti läsnä arjessa, ja muovijätettä syntyy lukuisista lähteistä. Uutiset kertovat, että merissä on pian enemmän muovia kuin kaloja ja Tyynellämerellä kelluu kolmen Ranskan kokoinen jäteriutta.

Mainio Muoviton maaliskuu -kampanja avasi silmiä sille, miten vaikeaa esimerkiksi ruokaostoksilla on välttää muovia. Vielä vaikeampi ongelma ovat mikromuovit, joita irtoaa muun muassa autonrenkaista. Näkymätön mikromuovi ajautuu luontoon ja pysyy siellä ikuisesti. Ekosysteemien sotkemisen lisäksi mikromuovia päätyy myös lautasellemme, eikä sen vaikutuksia ihmisen terveyteen edes tunneta vielä.

Muovit ovat ihmisen kehittämä hirviö, joka hurmasi edullisuudellaan, ominaisuuksillaan ja tehokkaalla valmistuksellaan. 1950-luvulta lähtien muovit levisivät kaikkialle ja täyttivät kotimme sekä ostoskassimme. Kestävää muovi on kuitenkin vain kovuutensa suhteen. Nyt nähdään, miten helppo materiaali riistäytyi käsistä ja uhkaa maapalloa.

Tilanne ei kuitenkaan ole niin toivoton kuin tällä hetkellä näyttää. Esimerkiksi pakkausmateriaalina muovi on usein korvattavissa. Muovin käyttö vaikkapa kosmetiikassa on turhaa ja usea valmistaja on ymmärtänyt lopettaa sen aiheen saaman huomion ja kuluttajien antaman paineen ansiosta.

Hedelmien yksittäispakkaaminen tai sulkeminen pieneen pussiin on tarpeetonta, ja jokaisen kuluttajan on helppoa korvata muovipussit omalla mukana kulkevalla kassilla. Valintamme kuluttajina ovat tärkeitä ja ohjaavat myös yrityksiä.

Kestävä elämäntapa edellyttää päätöksiä meiltä jokaiselta. Päävastuu on silti meillä päättäjillä. Ratkaisuja tarvitaan paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. EU:lla on Suomea leveämmät hartiat, ja tällaiset kysymykset ovat niitä, joihin unionia tarvitaan.

Materiaaleja voidaan vähentää, suunnitella kierrätettäväksi tai korvata järkevämmillä. Muovin kulutusta on vähennettävä, tuotettua muovia on kyettävä käyttämään uudestaan ja jo luontoon joutunutta muovia on siivottava.

Muovin kierrätystä on lisättävä. Täysin turhat muovituotteet, kuten muovipussit ja kosmetiikan mikromuovit, voidaan kieltää. Haittaveroilla voidaan ohjata raaka-aineiden valintaa. Muovia korvaavien biohajoavien materiaalien kehittelyä ja tuotantoa kannattaa tukea.

Suomessa on kovaa osaamista puupohjaisista materiaaleista. Uusien pakkausmateriaalien kysyntä tarjoaa mahdollisuuksia teollisuudelle. Suomella on tarjota hyvä esimerkki myös muovipullojen panttijärjestelmästä. Juomapullot eivät meillä päädy roskiin vaan muuttuvat uusiksi pulloiksi tai raaka-aineiksi. Panttijärjestelmiä voisi kehittää muihinkin pakkauksiin.

Muoviongelman koko, uutiset kalojen ravinnoksi joutuvasta jätteestä ja muovikuorma marketin ostoskorissa ahdistavat. Epätoivoon ei kuitenkaan ole varaa, vaan muovikysymys on ratkaistava. Me voimme toimia, niin kuluttajina kuin poliitikkoina.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Etelä-Suomen Sanomissa kolumnina.

%d bloggaajaa tykkää tästä: