9.6.2018

Paine kasvaa, kun kokoomuksen valinnanvapausmalli horjuu

Perustuslakivaliokunta antoi viime viikon päätteeksi odotetun lausuntonsa soten valinnanvapautta koskevasta esityksestä. Laajan lausunnon mukaan maakuntien sote-palveluiden rahoitus uhkaa jäädä riittämättömäksi ja perusoikeuksien toteutuminen vaarantua kohtuuttoman menoleikkurin vuoksi. Valinnanvapauden toimeenpanoaikataulu on kohtuuton ja voi johtaa hallitsemattomiin riskeihin jopa potilasturvallisuuden kannalta. Lisäksi esityksen yhä selvittämätön suhde EU:n valtiontukisääntelyyn on erittäin ongelmallinen. Perustuslakivaliokunnan mukaan muutokset voidaan kuitenkin tehdä eduskunnassa, käytännössä siis sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan pitäisi siis muun muassa selvittää, onko valinnanvapausesitys sopusoinnussa EU-oikeuden kanssa. Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa riittävää varmistusta mallin hyväksyttävyydestä EU:n valtiontukisääntöjen näkökulmasta, hallituksen on tehtävä EU-komissiolle tiedonanto eli notifikaatio ja odotettava komission vastausta.

EU-oikeusasiantuntijat kommentoivat tuoreeltaan, että sote-lakien voimaantulo viivästyy todennäköisesti merkittävästi, koska hallitus ei ole selvittänyt EU-oikeudellisia kysymyksiä ennalta. Nyt ihmetellään, miten sosiaali- ja terveysvaliokunta voisi hankkia perustuslakivaliokunnan edellyttämän riittävän varmistuksen asiasta. Kotimaiset asiantuntijat eivät pysty nykyisten esitysten perusteella sanomaan, olisiko valinnanvapausmalli sopusoinnussa EU-oikeuden kanssa. Mitkään hallituksen epäviralliset tunnustelut EU-komission virkamiesten kanssa eivät myöskään riitä, vaan komission virallinen kanta on selvitettävä ennalta. Tämä olisi hallituksen pitänyt selvittää jo alun perin osana lainvalmistelua, mutta hallitus on itsepäisesti kieltäytynyt.

Pitkästä korjauslistasta huolimatta Petteri Orpo kiirehti vaatimaan, että sote-lait pitäisi saada eduskunnassa hyväksyttyä ennen kesän istuntotaukoa. Tänä viikonloppuna puoluekokoukseen matkaavaa Orpoa ymmärrettävästi stressaa. Nyt horjuu kokoomuksen palanen hallituksen epäpyhässä lehmänkaupassa, kallis ja riskialtis markkinaehtoistamismalli. Yhtä kaikki kokoomuksen puheenjohtaja ei sanele eduskunnan tai sosiaali- ja terveysvaliokunnan aikatauluja.

Valiokuntamme on paiskinut läpi kevään töitä vain ja ainoastaan sote-esitysten käsittelemiseksi. Rajansa kaikella. Sanon tämän selvästi: on mahdoton ajatus, että valiokunta ryhtyisi lainvalmistelijaksi ja paikkaisi nopealla aikataululla hallituksen esitysten lukuisia aukkoja. Tämän sotkun siivoaminen tapahtuisi helpoimmin heittämällä kokoomuksen markkinaehtoistamismalli roskakoriin.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kansan Uutisten kolumnina.

%d bloggaajaa tykkää tästä: