20.9.2019

Ihminen edelle sosiaaliturvan uudistamisessa

Sosiaali- ja terveysministerinä minulla on kunnia käynnistää sosiaaliturvan kokonaisuudistus, joka tulee olemaan yksi tämän vaalikauden suurista hankkeista. Samalla kun parlamentaarisen komitean asettamista valmistellaan, etuuskorotukset ja aktiivimallin purkaminen ovat jo lainsäädäntöputkessa. Aktiivimallin purkaminen on lähtölaukaus sosiaaliturvan norminpurkutalkoille.

Ensi vuonna perusturvaa, pieniä eläkkeitä ja tiettyjä lapsiperhe-etuuksia korotetaan. Myös sosiaaliturvauudistus ollaan sitouduttu toteuttamaan perusturvan tasoa heikentämättä. Uudistuksessa tavoitteena on ihmisen näkökulmasta nykyistä selkeämpi ja toimivampi järjestelmä, joka mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen muuttuvissa elämäntilanteissa.

Vaikka sosiaaliturvauudistus on ylivaalikautinen hanke, jota ei ole realistista saada valmiiksi neljässä vuodessa, pidän tärkeänä konkreettisten tuloksien saamista jo nykyisellä hallituskaudella. Tuloksia tarvitaan erityisesti etuusviidakon yhtenäistämisen ja selkeyttämisen osalta.

Pidän tärkeänä, että uudistusta lähdetään tekemään järjestelmän sijasta ihminen edellä: alusta alkaen tulee pureutua siihen, kuinka tuen tarpeessa olevilla kansalaisilla on oikeus tarvittaviin etuuksiin ja palveluihin oikea-aikaiseesti. Aina kun mahdollista, on pyrittävä yhden hakemuksen ja yhden luukun periaatteeseen.

Hallituksen työllisyystavoitteen kannalta meillä ei ole enää jatkossa varaa passivoivaan byrokratiaan tai siihen, että työtilaisuuksia joudutaan jättämään väliin etuuksiin liittyvien epäselvyyksien tai maksuviiveiden takia. Emme lähde hakemaan työllisyysvaikutuksia sosiaaliturvaa leikkaamalla vaan tekemällä työn vastaanottamisesta helpompaa ja päivittämällä sosiaaliturvan muuttuneen työelämän tarpeisiin. Hallitusohjelma tarjoaa uudistukselle hyvät suuntaviivat.

Kolumni Kansan Uutisissa 9/2019

%d bloggaajaa tykkää tästä: