22.9.2020

Vasemmistoliiton kädenjälki näkyy hallituksen talouspolitiikassa

Hallitus on päättänyt talousarvioesityksestään vuodelle 2021 tiukan budjettiriihen päätteeksi. Elvyttävä talousarvioesitys rakentaa tietä ulos koronakriisistä. Hallitus tekee historiallisia osaamispanostuksia ja tukee voimakkaasti kuntien taloutta, jotta peruspalveluiden tuottaminen ei vaarannu myöskään koronakriisin keskellä. Laajalla tukipaketilla hallitus pyrkii varmistamaan, että kunnissa ei jouduttaisi leikkaamaan tai lomauttamaan koronakriisin vuoksi.

Budjettiriihen työllisyystoimien osalta vasemmistoliitto edellytti, että työttömyysturvan rangaistusluonteisia karensseja kohtuullistetaan ja lievennetään kautta linjan. Työministeri Haataisen valmisteluvastuulla etenevä työvoimapalveluiden pohjoismainen malli pitää sisällään huomautusmenettelyn käyttöönoton ja karenssien lieventämisen 5 – 45 päivään.

Kun nykyään yksittäisen velvoittavan työtarjouksen unohtaminen johtaa heti etuuden menettämiseen 60 päiväksi, on jatkossa laiminlyönneistä seurauksena huomautus ja sen jälkeen asteittain kasvava korvaukseton ajanjakso. Samalla työnhakuvelvoitetta uudistetaan niin, että työkyvyn ja alueellisen työmarkkinatilanteen mukaan kunkin työttömän on haettava 0 – 4 työpaikkaa kuukaudessa.

Vaikka hakemusvelvoitteessa on kyse kipeästä kompromissista, on nyt rakennettava malli kokonaisuudessaan parannus työttömien oikeusturvaan ja asemaan. Samalla työvoimapalveluiden resursseja lisätään merkittävästi, varhaiskasvatusmaksuja alennetaan ja osatyökykyisten asemaa työmarkkinoilla parannetaan osana hallituksen työllisyystoimia.

Riihen lisäksi politiikan syksyä hallitsee edelleen myös akuutti vastaaminen koronakriisiin. Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä väliaikaisesta epidemiakorvauksesta, jolla vasemmistoliiton vaatimuksen mukaisesti tullaan tukemaan taloudellisesti heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä 75 euron suuruisella kuukausittaisella korvauksella loppuvuoden ajan. Niin tämä kuin monet budjettiriihessä saavutetut tavoitteet osoittavat, että vasemmistoliittoa tarvitaan hallituksessa tiukkana sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajana.

Kansan Uutiset syyskuu 20220

%d bloggaajaa tykkää tästä: