2.6.2022

Vastaanottokeskusten siirtokäytännöissä on asetettava etusijalle kotoutumisen pitkäjänteinen tukeminen

Riihimäen seudun kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Timo Heinonen (kok.) ja Päivi Räsänen (kd.) ovat jättäneet tänään kirjallisen kysymyksen, jossa he korostavat pitkäjänteisen ja johdonmukaisen kotoutumisen turvaamista vastaanottokeskusten siirtokäytännöissä.

Kysymyksessään edustajat huomauttavat, kuinka lemmikkien kanssa saapuvia ukrainalaisia majoitetaan aluksi esimerkiksi Riihimäen niin sanottuun karanteeni-vastaanottokeskukseen, joista heidät on mahdollista siirtää muualle 30 vuorokauden karanteenin päättymisen jälkeen. Maahanmuuttovirasto tekee päätökset siirroista tapauskohtaisesti.

 

-Siirron mahdollisuus lisää epätietoisuutta jo muutenkin stressaavassa tilanteessa. Terveysturvallisuus on tärkeää, mutta ihmisten siirtäminen vastaanottokeskuksesta toiseen lisää riskiä, että hyvin alkanut kotoutumisprosessi katkeaa tai ottaa taka-askelia asuinpaikan vaihtuessa, toteaa Pekonen.

 

Ukrainassa esiintyy lemmikeillä verraten yleisesti esimerkiksi raivotautia ja ekinokokkia. Ruokavirasto on lieventänyt lemmikkejä koskevia maahantulovaatimuksia, mutta saapuvilta vaaditaan karanteenia sekä mahdollisimman pikaista rokotteiden ja madotusten hankkimista.

 

-Kotoutuminen on käynnistynyt monilla erinomaisesti. Työllistyminen on ollut nopeaa ja lapset ovat päässeet aloittamaan koulunkäynnin ja harrastukset. Arkipäivän kohtaamiset ja lähiyhteisöjen vuorovaikutus on ensisijaisen tärkeää luottamuksen ja osallisuuden muodostumisen kannalta, korostaa Heinonen.

 

-On tärkeää, että tänne saapuvat pääsevät mahdollisimman sujuvasti aloittamaan uuden elämän rakentamista. Siksi tulee vakavasti pohtia, että ovatko erilliset karanteeni-vastaanottokeskukset paras mahdollinen toimintamalli sujuvan kotoutumisen kannalta, sanoo Räsänen.

%d bloggaajaa tykkää tästä: