5.7.2022

Rakkaus ei tunne rajoja

Juhannuksen jälkeen eri puolella Suomea juhlittiin perinteistä pride-viikkoa. Pride – mitä se merkitsee? Minulle se merkitsee ennen kaikkea juhlaa erään tärkeän ihmisoikeuden toteutumisen puolesta. Tämä kaikille kuuluva oikeus on tietenkin rakkaus.

Rakkaus ei tunne rajoja, sillä rakkaus kulkee yhdessä vapauden kanssa. Riippumatta siitä ketä rakastaa, mikä on oma sukupuoli tai miten sitä ilmaisee, jokaisella meistä on oikeus rakastaa ilman pelkoa häirinnästä, syrjinnästä tai väkivallasta. Viimeksi olemme nähneet Oslossa ja Istanbulissa, että tämä ei ole itsestäänselvyys – siksi teemme töitä sen puolesta joka ikinen päivä.

Suomessa rikoslaki ja tautiluokitukset ovat onneksi jo melko kaukaista historiaa. Sukupuoli ei ole sairaus eikä rakkaus mielenhäiriö, vaikka joskus kieltämättä siltä tuntuisikin. Vuosikymmenten aikana asenteissa ja lainsäädännössä on otettu suuria harppauksia , mutta vielä on runsaasti tehtävää.

Yksi häpeäpilkku on nykyinen translaki, jonka uudistamista olemme saaneet odottaa liian pitkään.

Kyseessä on laki, joka oikeudettomasti menee ihon alle ja asettaa ihmisen koko identiteetin kyseenalaiseksi tuottaen tuskaa. Lisääntymiskyvyttömyyttä ja pitkää arviointijaksoa sukupuolen vahvistamisen ehtoina edellyttävä nykyinen käytäntö tuottaa tarpeetonta kärsimystä. Tällaista emme voi mitenkään pitää oikeudenmukaisena, ja siksi siihen on tulossa suuria muutoksia.

Translain uudistaminen on hallituksen tärkeä sitoumus, joka on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi heti syksyn alussa. Uudistuksen keskiössä on itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen, jossa sukupuolen vahvistamisessa lääketieteelliset hoidot eriytetään juridisen sukupuolen korjauksesta. Lakiin sisältyy myös intersukupuolisten lasten ei-lääketieteellisen kosmeettisen sukuelinkirurgian kieltäminen. Meillä on mahdollisuus isoon edistysaskeleeseen – eduskunnalla on tärkeä tehtävä säätää laista mahdollisimman hyvä.

Hallitus on sitoutunut torjumaan syrjintää kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla sekä edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Uudessa vanhemmuuslaissa äitiys- ja isyyslait yhdistettiin yhdeksi, yhdenvertaista vanhemmuutta ja erilaisia perhemuotoja paremmin huomioivaksi laiksi. Myös esimerkiksi tuleva esitys sukupuolineutraalista henkilötunnuksesta on yksityisyydensuojaa parantava uudistus, joka osaltaan ehkäisee sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Unelma yhdenvertaisesta ja tasa-arvoisesta maailmasta tarkoittaa, että kenenkään ei pidä joutua häpeämään itseään, elämäänsä tai rakkauttaan. Olemme yhdessä tehneet paljon, mutta vielä on paljon tehtävänä tämän unelman toteuttamiseksi!

Aino Kaisa Pekonen,

kansanedustaja (vas.)

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Itä-Hämeessä 5. heinäkuuta 2022.

%d bloggaajaa tykkää tästä: