17.10.2022

Asunnottomuus on olosuhde, joka voi kohdata meitä kaikkia

Asunnottomuus on öisiä kävelyitä pitkin pimeitä katuja.

Se on vieraita sohvia, rappukäytäviä, vihreitä vessoja ja lähijunan penkkejä.

Likaisia vaatteita, kolottavia niveliä ja jatkuvaa väsymystä.

 

Tällä hallituskaudella tavoitteena on ollut puolittaa asunnottomuus vuoden 2023 loppuun mennessä. Vuoteen 2027 mennessä tavoitteena on poistaa asunnottomuus kokonaan.

Suomi on yksi Euroopan ainoa maa, jossa asunnottomuus on vähentynyt vuodesta toiseen – jopa ennätysvauhtia. Kehitys kuitenkin pysähtyi vuonna 2020.

Korona-aikana kasvanut pahoinvointi, taloudelliset ongelmat ja päihteiden aiheuttamat haasteet ovat hidastaneet hyvää kehitystä. Kadut ovat monille kovempia kuin koskaan, erityisesti nuorille. Kaikki asunnottomat eivät edes näy virallisissa luvuissa, sillä ihmisellä saattaa olla koti ainoastaan paperikirjeen osoitekentässä.

Tällä hetkellä haasteita lisäävät Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, inflaatio ja energiakriisi. Meidän päättäjien on pidettävä huolta siitä, että kasvavat elinkustannukset eivät käänny kasvavaksi asunnottomien joukoksi.

 

Asunnottomuus ei ole vain kodittomuutta, vaan monenlaisten ongelmien vyyhti. Jos ei ole kattoa pään päällä, on vaikeaa suunnitella elämää tai saada kestävää apua esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmiin.

Asuminen on jokaisen ihmisen perusoikeus ja siksi meidän on tehtävä vielä enemmän. Esimerkiksi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa lisäämällä sekä erilaisten erityisryhmien asumista tukemalla voidaan edelleen lievittää asunnottomuutta maassamme.

 

Asunnottomuuteen tiivistyy elämän yllättävyys. Vuokrat ovat korkeita ja kun ihmistä kohtaa eron tai työttömyyden kaltainen elämän raiteiltaan suistava kriisi, on asunto pelottavan helppoa menettää.

Siksi on tärkeää tunnistaa, että asunnottomuus on olosuhde, joka voi kohdata meitä kaikkia.

 

Hyvät ihmiset,

Tavoite asunnottomuuden poistamisesta maassamme on mahdollista toteuttaa. Siihen vaaditaan kuitenkin määrätietoisia poliittisia päätöksiä. Siihen vaaditaan myös meidän kaikkien huomiomme, koska liian usein ihmiset kääntävät katseensa pois apua tarvitsevista.

Siksi haluan kiittää teitä kaikkia, että olette tulleet kanssamme viettämään asunnottomien yötä Riihimäelle – me emme katso pois.

Kiitos.

 

Puhe asunnottomien yönä 17. lokakuuta Riihimäellä

 

 

 

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: