16.2.2023

Oma Hämeen black friday -kampanja unohtaa sote-alan työntekijöiden arvon

Kanta-Hämeen hyvinvointialue Oma Häme aikoo maksaa tämän kesän sijaisille vetovoimalisää (HäSa 13.2.). 

Sinänsä hyvän kuuloinen lisä tarkoittaa kuitenkin sitä, että kesätyöntekijöille maksetaan parempaa palkkaa kuin työhönsä sitoutuneelle vakituiselle henkilöstölle.

Myös pitkäaikaiset sijaiset jäävät nuolemaan näppejään kesälisän osalta, elleivät ensin irtisanoudu Oma Hämeen palveluksesta kuukaudeksi ennen toukokuussa alkavaa vetovoimakampanjaa.

Oma Häme perustelee vetovoimalisää sillä, että vakituiset työntekijät voivat jäädä hyvillä mielin kesälomalle, kun sijaisten määrä on varmistettu. Työntekijän ei pidä joutua kantamaan huolta sijaisestaan

Ajatus on jo lähtökohdaltaan vinksahtanut, sillä työntekijän ei missään tapauksessa pitäisi joutua kantamaan huolta siitä, riittääkö työvoima hänen lomaillessaan.

Lisäksi vetovoimalisässä hämmentää se, että palkan päälle maksetaan sitä isompi lisäprosentti, mitä aikaisemmin kesäsijaisuutta hakee: jos työtä hakee helmikuussa, on korvaus 20 %, maaliskuussa 10 % ja huhti-toukokuussa 8 %.

Kesätyöntekijöiden houkuttelu ei kuitenkaan ole mikään black friday -kampanja, vaan kyse on ihmisten toimeentulosta vaativalla ja aliarvostetulla alalla. Houkutteluun pitäisi olla jokin muu keino

Ymmärrän, että sijaisia on vaikea saada hoitoalalle, mutta vetovoimatekijänä pitäisi olla jokin muu keino, kuin palkkakilpailu vakituisen henkilöstön kustannuksella. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä on huutava pula, ja siksi pitäisikin kaikin keinoin miettiä miten saadaan henkilöstö sitoutumaan työhönsä ja työnantajaansa.

Ehdotankin, että kaikkien palkkoja nostetaan Oma Hämeessä ainakin kesän ajaksi, huomioiden myös sosiaalihuollon työntekijät.

Väliaikaista vetovoimakorotusta on kokeiltu ainakin Pohjois-Pohjanmaalla, ja siellä lisää maksettiin niin sijaisille kuin vakituisille työntekijöille. Vetovoimatekijänä työntekijöille toimikoon siis reilu ja oikeudenmukainen kohtelu kaikille työntekijöille.

 

Kirjoitus on julkaistu alunperin Hämeen Sanomissa 16. helmikuuta 2023.

%d bloggaajaa tykkää tästä: