16.12.2018

Jokainen lapsi ansaitsee joulun

Joulu on ovella, ja eduskuntakin hiljentyy ensi viikon jälkeen hetkeksi. Vielä talossa vietetään kuitenkin vuoden hektisimpiä päiviä, kun ensi vuoden budjettia käsitellään loppuun ja hallitus kiirehtii viimeisiä esityksiään. Työntäyteisen syksyn jälkeen on hetki aikaa levätä ja nauttia perheen kesken.

Ainakin mainoksissa joulu tuntuu aikaistuvan vuosi vuodelta. Koteihin tipahtelee lelukuvastoja, ja kaupoissa tungeksitaan. Monessa lapsiperheessä jouluvalmisteluja ja juhlamieltä varjostavat kuitenkin rahahuolet. Mistä perheelle joulupöydän antimet ja lapsille paketit, jos rahat eivät meinaa riittää vuokraankaan?

Pienituloisissa kotitalouksissa elää kymmenesosa lapsista, ja lähes 15 prosenttia suomalaisista lapsista elää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä. Sipilän hallituksen neljän vuoden aikana ajama politiikka on ollut kovaa, ja hallituksen tulonjakopolitiikka on kasvattanut eriarvoisuutta. Miljardiveronkevennysten suurimpia hyötyjiä ovat olleet varakkaimmat, sosiaaliturvaleikkausten suurimpia kärsijöitä taas pienituloiset. Leikkaukset ja indeksijäädytykset ovat iskeneet erityisesti pienituloisiin lapsiperheisiin ja lisänneet pienituloisten kotitalouksien riippuvuutta toimeentulotuesta.

Lapsille on tärkeää saada kokea yhdenvertaisesti ikätovereiden kanssa. Aineettomat lahjat ja turhan tavaran välttäminen ovat lahjasesonkina positiivisia trendejä, mutta vähävaraisen perheen lapselle ajanmukaiset lelut tai vaatteet voivat olla iso asia. Elokuvaliput, lahjakortit, elektroniikka, meikit, pelit, lelut tai harrastusvälineet voivat tuottaa saajalle yhdenvertaisuuden tunnetta ja mahdollistaa yhteisen tekemisen ikätovereiden kanssa.

Maan hallituksen pitäisi varmistaa, että Suomessa yksikään lapsi ei joutuisi elämään nälässä tai puutteessa. Emme halua hyväntekeväisyysyhteiskuntaa vaan hyvinvointivaltion. Toistaiseksi lapsiperheköyhyys on kuitenkin maassamme surullinen tosiasia, ja myös useiden järjestöjen arvokasta työtä tarvitaan. Myös esimerkiksi toimeentulotuen perusosan siirto kunnilta Kelalle ja Kelan kuntia tiukempi linja on näkynyt vapaaehtoisjärjestöjen saamissa lisääntyneissä avunpyynnöissä. Monella meistä menee aiempaa huonommin, ja kun valtio jättää heitteille, kääntyvät ihmiset vapaaehtoisten auttajien puoleen. Järjestöt kertovatkin avuntarvitsijoiden lisääntymisestä vuosi vuodelta.

Ne meistä, joilla on mahdollisuus, voimme omien jouluvalmistelujen lomassa tuottaa iloa ja pelastaa jonkun toisen joulun tukemalla yhdistysten työtä, osallistumalla keräyksiin, ostamalla jouluruokia tai hankkimalla lahjapaketin lapselle.

Luo köyhän niin kuin rikkahan saa joulu ihana.

Kirjoitus on julkaistu alun perin Kansan Uutisissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: