10.11.2018

Hyvinvoinnin puolesta, eriarvoisuutta vastaan

Varallisuus keskittyy. Maailman kahdeksan rikkainta omistaa yhtä paljon kuin ihmiskunnan köyhempi puolisko.

Suomessa eriarvoisuus näkyy ongelmien kasautumisena ja periytyvänä köyhyytenä. Oikeistohallituksen politiikka on lisännyt eriarvoisuutta. Miljardiveronkevennyksistä hyötyvät rikkaimmat, sosiaaliturvaleikkauksista kärsivät pienituloiset. Pienituloisimmat jäivät ansiokehityksestä jälkeen, ja suurituloisimpien ansiot kasvavat muita nopeammin. Isoa kuvaa eivät muuta pienet paikkaukset hallituskauden lopussa.

Eriarvoistuminen heijastuu läpi yhteiskunnan. Perhetaustan ja oppimistulosten välinen yhteys kasvaa Suomen kouluissa OECD-maista nopeimmin. Monen ikäihmisen eläke on liian pieni inhimilliseen elämään. Hoitojonot venyvät julkisella puolella ja asiakasmaksut kasaantuvat köyhimmille. Vuoden alussa 376 000 suomalaisella oli maksuhäiriömerkintä.

Viime viikolla lehdet täyttyivät verotiedoista. Listauksista ei kuitenkaan näkynyt koko kuva. Suurimpia tuloja hallinnoidaan usein yritysten ja muiden järjestelyiden kautta, ja osingoista suuri osa on verovapaita. Verotuksen ei pitäisi olla vapaaehtoista, mutta käytännössä nykysysteemissä suurimpia veronmaksajia ovat ne, jotka ovat tietoisesti halunneet maksaa verot Suomeen ja jättäneet verosuunnittelukeinot käyttämättä.

Vasemmistoliiton tuoreen vero-ohjelman päälinjoja ovat pääoman ja ympäristöhaittojen korkeampi verotus, oikeudenmukaisempi tuloverotus muuttamalla pääomatuloverotus progressiiviseksi ja keventämällä pieni- ja keskituloisten veroja, sekä sen turvaaminen, että verot tasaavat tuloeroja. Verotuksen ei pidä suosia omistamista ja perimistä työnteon kustannuksella. Suurten pääomatulojen saajien suosimisen sijaan kaikkia tuloja on verotettava saman progressiivisen asteikon mukaan. Palkansaajan veroprosentin ei pidä olla miljoonaperijää isompi.

Oikeudenmukaista Suomea rakennetaan kaikilla politiikan aloilla. Tuoreessa Tulevaisuusohjelmassamme näitä keinoja on 80 sivua. Tasa-arvoa rakennetaan panostamalla jälleen koulutukseen ja kääntämällä suuntaa eriarvoistuvissa kouluissamme, kehittämällä sosiaaliturvaa kohti perustuloa, purkamalla aktiivimalli, vähentämällä terveydenhoidon epätasa-arvoa panostuksilla julkiseen perusterveydenhuoltoon, turvaamalla eläkeläisten riittävä toimeentulo ja ottamalla kansalaisten yhdenvertaiset mahdollisuudet huomioon myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Ensi vaalikaudella tasa-arvon lisäämisen ja eriarvoisuuden vähentämisen tulee tulla osaksi kaikkea politiikkaa.

Kirjoitus on alun perin julkaistu Kansan Uutisissa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: