14.2.2023

Työelämässä tulee olla tilaa kaikille, ei vain harvoille – täyden palkkatuen säilyminen on erittäin tärkeää

Eduskunta käsittelee tänään täysistunnossa palkkatukiuudistusta, jonka tavoitteena on parantaa esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien, osatyökykyisten sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien mahdollisuuksia päästä työelämään kiinni. Työ ei ole ihmisen koko elämän sisältö, mutta monille se on korvaamaton ja merkityksellinen osa sitä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen riemuitsee erityisesti täyden palkkatuen säilyttämisestä, jonka eteen hän teki hartiavoimin töitä työ- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajana.

  • Yhteiskunnassa on mielestäni lopulta tärkeämpää olla tarvittu, kuin viimeisen päälle tehostettu. Työelämän vaatimukset ovat kasvaneet valtavasti. Jos yhteiskunnassa ei ole tarjolla matalan kynnyksen työpaikkoja, on esimerkiksi moni osatyökykyinen vaarassa jäädä sen ulkopuolelle. Tämä ei ole kenenkään etu, Pekonen sanoo.

Täyden palkkatuen säilyttäminen vahvistaa välityömarkkinoiden toimintaedellytyksiä. Välityömarkkinoilla ihmiset voivat työllistyä esimerkiksi kuntien ruokapalveluihin tai erilaisiin järjestöihin. Myös yksityiset yritykset voivat ottaa ihmisiä palkkatuella esimerkiksi työkokeiluun.

  • Esimerkiksi meillä Riihimäellä on tarjolla runsaasti palkkatuettuja työpaikkoja niin huolto- ja asennusalan yrityksissä, hoivatyössä kuin kahvila- ja ravintola-alallakin. Kierrätyskeskus on myös yksi monille tuttu palkkatuella työllistäjä. Palkkatuesta saa erittäin tärkeää vetoapua työelämään pääsemiseksi ja kokemuksen kerryttämiseksi, sanoo Pekonen.

Palkkatuki on harkinnanvaraista taloudellista tukea, jota myönnetään työnantajalle työttömän työnhakijan palkkaamisen tukemiseksi. Palkkatuen uudistuksessa tuen ehtoja yhdenmukaistetaan byrokratian vähentämiseksi. Lisäksi 55 vuotta täyttäneille luodaan uusi työllistämistuki ja osatyökykyisten palkkatuen enimmäismäärää lisätään. Uudistuksen tavoitteena on myös lisätä palkkatuen käyttöä yksityisellä sektorilla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: