1.5.2018

Vappupuhe 1.5.2018

Arvoisa juhlaväki, hyvät vapunviettäjät!

Hyvää suomalaisen työn juhlaa – työväen juhlaa! Vappuisin työväki marssii oikeuksiensa puolesta. Paljon on työväki saanutkin aikaan. Kahdeksan tunnin työpäivä, vuosilomat, perhevapaat, irtisanomissuoja, viisipäiväinen työviikko. Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta.

Historia on voittoisa, mutta tehtävää riittää myös tässä päivässä. Minut on vallannut tänä keväänä vahva tunne, että tässä ajassa, työväenliikettä tarvitaan enemmän kuin pitkään aikaan!

Kolme vuotta sitten pelkäsin, että maahan muodostettu oikeistohallitus voi saada vielä paljon tuhoa aikaan. Enpä tiennyt, kuinka paljon tuhoa!

Koulutuksesta ja tutkimuksesta on leikattu massiivisesti. Lapsiperheet petettiin leikkaamalla lapsilisiä. Työttömien lapset petettiin viemällä heiltä tasa-arvoinen oikeus varhaiskasvatukseen.

Hallitus petti myös työntekijät pakottamalla ammattiyhdistysliikkeen epäoikeudenmukaiseen kiky-sopimukseen. Julkisen sektorin matalapalkkaiset työntekijät menettivät lomarahastaan ja työaikaa pidennettiin.

Samalla heitettiin romukoppaan se sopimisen kulttuuri, joka on valanut luottamusta ja vakautta ja ollut menestyksemme kulmakiviä.

Myös maailman köyhät petettiin. Hallitus teki mittavat leikkaukset kehitysyhteistyön ja järjestöjen rahoitukseen. Aikana, jolloin maailmanrauha vaatisi kipeästi tukea kansainvälisen yhteisön ja YK-järjestöjen ponnisteluille, Suomi irtaantui Pohjoismaisesta linjasta ja kasvattamisen sijaan leikkasi entisestään kituuttavien järjestöjen rahoitusta.

Arvoisa juhlaväki!

Hallitus kokoontui äskettäin kehysriiheen päättämään loppukautensa taloudellisista raameista.

Taloudella menee nyt hyvin. Josko se hallitus nyt vihdoin peruisi tuhoisat leikkauspäätöksensä. Josko nyt pienituloisten asemaa parannettaisiin, indeksijäädytykset purettaisiin ja kylmä työttömyysturvan aktiivimalli peruttaisiin?

Mutta mitä hallitus sitten päätti, nyt kasvun keskellä?

Jäädytettyihin indekseihin ei kosketa, eli tukia ei koroteta vieläkään. Aktiivimalli on ja pysyy, kosmeettisesti paikattuna.

Pienet laastarit sinne tänne eivät isoa kuvaa muuta. Tämä hallitus ei virheitään peru. Tämä hallitus jää historiaan kurjistamispolitiikasta, joka lisäsi tuloeroja ja eriarvoisuutta.

Nyt hallitus kaataa jääkylmää vettä työntekijöiden ja nuorten niskaan. Hallitus haluaa heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä!

Hallitus puuhaa lakia, jonka perusteella kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan nuoren työsuhteen määräaikaisuutta ei tarvitsisi perustella! Tämä on aivan käsittämätöntä!

Toteutuessaan tämä syrjivä uudistus heikentäisi luultavasti erityisesti nuorten naisten asemaa. Ja samaan aikaan hallitus kehtaa päivitellä syntyvyyden laskua nälkävuosien tasolle. Miten kukaan nuori uskaltaa perhettä ryhtyä perustamaan, kun tulevaisuus on epävarma ja turvaton!

Tammikuun alussa astui voimaan hallituksen aktiivimalli. Aktiivimalli, jota kuvaisivat paremmin nimitykset raippalaki tai piiskamalli. Työttömiltä leikataan työmarkkinatukea, jos työtön ei saa työtä! Ei siis riitä, että ihminen ponnistelee ja hakee työpaikkoja, vaan työtä on jostain löydyttävä. Ei auta, vaikka työtön hakisi sataa työpaikkaa, jos työtä ei saa. Ei auta, jos olisi valmis osallistumaan koulutuksiin, jos koulutuksia ei ole paikkakunnalla tarjolla!

Aktiivimallin ensimmäinen tarkastelujakso päättyi maaliskuun lopussa. Vain puolet työttömistä onnistui täyttämään aktiivimallin aktiivisuusehdot.

Massaleikkurin kynsiin joutuu myös työkyvyttömiä ja pitkäaikaissairaita, aivan kuten oppositio, asiantuntijat ja kansalaiset varoittivat etukäteen.

Aktiivimalli ei ota ihmistä huomioon. se on mekaaninen leikkuri, joka ei huomioi ihmisen yksilöllistä tilannetta. Se leikkaa toimeentuloa kaikilta niiltä, joilla ei halustaan huolimatta ole mahdollisuutta tai edellytyksiä osallistua työhön tai palveluihin.

Hallitus rankaisee työttömiä siitä, ettei työtä löydy. Hallitus rankaisee pitkäaikaissairaita siitä, että he eivät tule terveiksi.

Tämä on käsittämätöntä ja epäinhimillistä politiikkaa.

Hyvät ystävät,

Tänä keväänä eduskuntatyötä hallitsee yksi iso kokonaisuus ylitse muiden. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olemme kuulleet sote-uudistuksesta lukemattoman määrän asiantuntijoita ja kuulemiset jatkuvat edelleen.

Viime kesänä ongelmallinen sote-uudistus törmäsi perustuslakivaliokunnassa seinään ja hallitus veti esityksensä takaisin. Maaliskuussa uudistus palautui eduskuntaan pienten viilausten jälkeen.

Nyt hallituksen kiire on kova ja aikataulupaine kasvaa päivä päivältä. Lopputuloksesta ei niin väliä.

Alun perin sote-uudistuksen tavoite oli selkeä. Uudistuksen piti parantaa palveluiden laatua ja saatavuutta, nopeuttaa hoitoonpääsyä, hillitä kustannuksia ja integroida palveluita, jotta ihmisten hoitoketjut olisivat yhtenäisiä. Että yhdestä paikasta saisi apua niin terveydenhuollon kuin sosiaalihuollon kysymyksiin.

Kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa muutti uudistuksen suunnan. Hallitus ryhtyi rankentamaan mittavaa maakuntauudistusta ja vastineeksi sote-uudistukseen liitettiin kokoomuksen ikioma valinnanvapausmalli. Äkkiä uudistuksessa olikin kyse rakenteista ja ihminen putosi pois uudistuksen keskiöstä.

Tämä historiallinen uudistus, joka kerää laajaa kritiikkiä asiantuntijoilta.

Tämä uudistus, jonka ongelmallisuus kyllä ymmärretään läpi puoluekentän, vasemmalta oikealle.

Tämä uudistus, jonka lukemattomista yksityiskohdista kenelläkään ei vielä ole tietoa, ja josta paljastuu uusia yllätyksiä viikoittain.

Tämä uudistus, jonka hintalappu ja vaikutukset ovat meille kysymysmerkki.

Tämän uudistuksen hallitus yrittää puskea eduskunnassa nyt kiireellä läpi. Tämän uudistuksen hallitus on tekemässä historiallisen pienellä enemmistöllä, ellei laumasta ennen kesää karkaa riittävän moni.

Hyvät ystävät, tämä on aivan kestämätöntä.

Nyt ollaan ratkaisemassa yhteisten hyvinvointipalveluidemme tulevaisuus.

Kenen ehdoilla tätä yhteiskuntaa kehitetään?

Rakennammeko tätä maata kaikille vai harvojen ehdoilla?

Uskommeko hallitusta, ja viemme tämän huonon uudistuksen maaliin vain, koska ”joku uudistus on nyt tehtävä”?

Viemmekö tämän onnettoman uudistuksen maaliin kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppojen vuoksi?

Vai uskallammeko viheltää tämän poliittisen pelin poikki?

Uskallammeko rakentaa aidosti oikeudenmukaisen soten ihan jokaiselle suomalaiselle?

Sote-uudistus on vasemmistoliitolle tämän vaalikauden tärkein kysymys.

Suomi tarvitsee oikeudenmukaisen sote-uudistuksen.

Uudistuksen, joka turvaa hoitoonpääsyn jokaiselle.

Sote-uudistuksen joka takaa laadukkaat palvelut jokaiselle.

Sellainen sote-uudistus on toteutettavissa ilman kokoomuksen janoamaa yksityistämistä ja markkinaehtoistamista.

Eduskunnassa ei liene yhtäkään eduskuntaryhmää, tai yhtäkään kansanedustajaa joka olisi sitä mieltä, että sote-uudistus on turha. Sote-uudistus tarvitaan eikä se kaadu, vaikka tämä onneton valinnanvapausmalli kaatuisi. Maakunnissa ja kunnissa on jo tehty uudistuksia nykylain puitteissa parempaan suuntaan. Emme me ole nollapisteeseen peruuttamassa.

Hallitus väittää, ettei ole vaihtoehtoja, mutta se ei pidä paikkaansa. Hallitus on vain itse takertunut tuhoisaan ja aukkoja täynnä olevaan sote-malliinsa. Siinä hallitus on jumissa niin kauan, kunnes kokoomuksen ja keskustan lehmänkauppa puretaan.

Hallitus väittää, ettei vaihtoehtoja ole. Mutta aina on vaihtoehtoja.

Riisutaan sotesta valinnanvapausmalli, joka todellisuudessa tarkoittaa yhteisen terveydenhoitomme avaamista muutaman suuryrityksen temmellyskentäksi.

Hyvät vapunjuhlijat!

Tämän päivän Suomessa moni joutuu miettimään: onko sairastamiseen varaa?

Asiakasmaksut terveydenhuollossa ovat pohjoismaiden kärkiluokkaa ja lääkekorvauksiin on tehty heikennyksiä.

Suomi on vauras maa. Väittävätpä meitä onnellisiksikin! Silti täällä sairaus voi kaataa pienituloisen talouden. Pelkästään viime vuonna 300 000 sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua päätyi ulosottoon.

Yhteiskunnan sivistyksestä kertoo se, miten me huolehdimme kaikista kanssaihmisistämme. Ihan jokaisesta.

Hallitus tekee vuosisadan uudistusta, sote-uudistusta, mutta asiakasmaksuista päättämisen hallitus on lykännyt tulevaisuuteen. Päätämme siis eduskunnassa parhaillaan sote-uudistuksesta ilman tietoa siitä, mitä tämä tulee maksamaan ihmisille.

Hallitus on kirjannut sote-uudistuksen tavoitteeksi kolme miljardin euron kustannussäästöt. Kukaan asiantuntija ei ole pystynyt esittämään, mistä nämä säästöt syntyvät. Päinvastoin. Moni arvioi, että sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset tulevat vain nousemaan.

Kun kustannusten nousuun lisää sen, että sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavan maakunnan ainoat keino säädellä rahoitusta ovat asiakasmaksut tai palvelutason heikennys, niin tästä ei voi seurata hyvää.

Hyvät ystävät,

Tänä vuonna muistellaan sadan vuoden takaisia tapahtumia. Vuonna 1918 osattomuus, eriarvoisuus ja epäoikeudenmukaisuuden kokemus ajoivat kahtia jakautuneen kansakunnan tragediaan, jollaisen emme saa koskaan antaa toistua. Tämä mielessämme meidän on työskenneltävä yhdessä kansakuntana yhteisen hyvän ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Tänä vuonna Suomi on täysin erilainen maa kuin sata vuotta sitten. Vauras, monin tavoin tasa-arvoinen hyvinvointiyhteiskunta. Silti myös eriarvoisuus on totta.

Surullista kyllä, nykyisen hallituksen puheet ja teot eriarvoisuuden vähentämiseksi ovat irvokkaassa ristiriidassa. Sipilän Suomessa kasvun hedelmät menevät harvoille. Sipilän Suomessa ihmisiä tiputetaan kelkasta eikä kukaan poimi heitä takaisin mukaan.

Mutta ystävät, me emme lannistu. Me tarjoamme positiivisen vaihtoehdon nykyiselle politiikalle. Me, hyvät ystävät, tarjoamme inhimillisen ja tulevaisuuteen katsovan vaihtoehdon. Meidän Suomessamme jokainen suomalainen pidetään mukana.

Rakkaat ihmiset, riemukasta työväen ja kevään juhlaa!

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: