27.9.2021

Tiedätkö, mitkä vaalit käydään tammikuussa?

Suuri muutos on tapahtumassa. Tähän asti yhteisestä sosiaali- ja terveydenhuollostamme ovat olleet vastuussa kunnat, mutta eivät enää kauaa. Eduskunta hyväksyi kesäkuussa historiallisen sote-uudistuksen, joka siirtää vastuun sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämisestä nykyisiltä vajaalta 300 kunnalta 21:lle tätä varten perustettavalle hyvinvointialueelle. Kyse on niistä paljon puhutuista leveämmistä hartioista. Uudistusta on odotettu kauan ja nyt se on täällä.

Hyvinvointialueille sote-palveluitamme järjestämään valitaan vaaleilla jokaiseen oma valtuusto. Vaalipäivä on tammikuun 23. päivä, eli vain neljän kuukauden päästä. Kampanja-aika on siis jo alkanut. Koska hyvinvointialueet vastaavat sote-palveluista, voidaan vaaleja kutsua sote-vaaleiksi. Myöhemmin sote-vaalit järjestetään keväisin kuntavaalien yhteydessä.

Ehdokashankinta sote-vaaleja varten on jo käynnissä, mutta onko äänestäjille selvää, mistä ovat tammikuussa äänestämässä? Entä tietävätkö edes ehdokkaat, mihin ovat asettumassa ehdolle? Mistä sote-vaaleissa valitut päättäjät lopulta päättävät?

Päijät-Hämeessä on jo kokemusta leveämmistä hartioista, nimittäin Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. 1.1.2023 siitä tulee osa Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta. Mukaan liittyy myös Heinolan ja Sysmän peruspalvelut ja Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Lisäksi koulukuraattorit ja -psykologit siirtyvät kuntien palkkalistoilta hyvinvointialueelle.

Sote-vaaleissa valittava hyvinvointialueen valtuusto tulee päättämään esimerkiksi, missä ja miten alueen päivystystoiminta toteutetaan, miten neuvolat toimivat ja kuinka vanhuksiamme hoidetaan. Se päättää myös terveyskeskusten sijainnista, lastensuojelun resursoinnista ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta.

Tämä on parannus entiseen, koska ennen emme ole voineet valita kuntayhtymien tai sairaanhoitopiirien päättäjiä suoraan. Jatkossa sosiaali- ja terveydenhuollon päätökset tekevät henkilöt, jotka olemme äänestäneet juuri siihen tehtävään.

Hallituksen tavoitteena on, että terveyserot tasoittuvat ja palveluja saa yhdenvertaisemmin. Tähän kannustaa myös rahoitusmalli, jolla korkean sairastavuuden alueet saavat suhteessa enemmän. Esimerkiksi Päijät-Hämeen rahoitus tulee kasvamaan.

Hallinnon uudistaminen ja hyvinvointialueiden perustaminen on iso ja merkittävä, mutta silti vain yksi askel kohti parempia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Tarvitsemme parannusta myös sisältöön. Sitä varten hallitus on tuomassa eduskuntaan Sote 100 -paketin, jolla parannetaan useita sosiaali- ja terveydenhuollon sisältölakeja.

Tärkeitä ovat myös tulevaisuuden sote-keskukset, joissa sekä sosiaali- että terveydenhuollon palvelut löytyvät yhden katon alta. Myös hoitotakuu on keskeinen uudistus. Se takaisi jokaiselle oikeuden kiireettömään hoitoon viikon kuluessa yhteydenotosta sote-keskukseen. Merkittävää roolia näyttelevät kuitenkin sote-vaaleissa valitut. He tulevat päättämään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden varsinaisesta järjestämisestä kullakin alueella.

Monesta saattaa tuntua, että vaaleja järjestetään nyt vaalien perään eikä aivan ole selvää, mistä tammikuun sote-vaaleissa on kyse. Ne ovat siitä huolimatta äärimmäisen tärkeät vaalit. Ne ovat vaalit, joilla ratkaistaan meille monille kaikkein tärkeimpien yhdessä järjestettävien palveluiden – hoidon, hoivan ja tuen – tulevaisuus. Sillä on väliä, kuka päättää sinun sosiaali- ja terveyspalveluistasi.

Kirjoitus on julkaistu alunperin kolumnina Etelä-Suomen Sanomissa 26.9.2021.

%d bloggaajaa tykkää tästä: